Vanaf 1 januari 2021 worden we wakker in een nieuw circuslandschap. Het Circusdecreet heeft namelijk grondige wijzigingen ondergaan.
Infodag 28 januari 2020: Circusdecreet, KIOSK, structurele aanvragen, zakelijke aspecten
Circuscentrum organiseerde een infodag rond het Circusdecreet op dinsdag 28 januari 2020 in Muntpunt (Brussel), met een focus op zakelijke aspecten, structurele aanvragen en KIOSK. Download de presentatie van Cultuurloket hier (pdf 1MB).
Leidraad & FAQ’s
Op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vind je erg handige informatie over het nieuwe Circusdecreet. Niet enkel het decreet zelf, het uitvoeringsbesluit en de Memorie van toelichting kan je er downloaden, maar ook een overzicht van de subsidielijnen, een leidraad voor het aanvragen van structurele subsidies en extra toelichting aan de hand van vraag en antwoord (FAQ’s). Ook de presentatie van de infosessies ‘Naar een nieuw Circusdecreet’ (september 2019) staat online. Verplichte leesvoer! Lees meer.
Circusateliers: deelnemersuren
Voor het eerst kunnen ook circusateliers rechtstreeks subsidies aanvragen via het Circusdecreet. Let op, enkel circusateliers die jaarlijks minimaal 10.000 deelnemersuren realiseren en dat kunnen aantonen, komen in aanmerking voor subsidiëring. Op de website van het Departement CJM kan je hieromtrent de volgende documenten downloaden: sjabloon deelnemersuren, bijlage bij het sjabloon i.v.m. GDPR, sjabloon verklaring op eer m.b.t. deelnemersuren. Lees meer.
Nieuw decreet = nieuwe indiendata
Voor projecten die starten in 2020 is het huidige Circusdecreet nog even van toepassing (met indiendata 1 oktober 2019 en 1 april 2020). Voor projecten die in 2021 starten, is het nieuwe decreet van kracht, met de volgende indiendata:
>> 1 maart 2020 (voor creatie/spreiding en festivals)
>> 1 mei 2020 (voor structurele subsidies: circusateliers, werkplaatsen, gezelschappen, Circuscentrum)
>> 15 oktober 2020 (voor ontwikkelingsbeurzen en internationale reiskosten)
Nieuw decreet = nieuwe aanvraagmethode
Het online platform KIOSK doet ook in het Circusdecreet z’n intrede. De aanvragen voor subsidielijnen met deadline 1 maart en 1 mei zijn vanaf nu beschikbaar in KIOSK. Ook de begrotingssjablonen zijn beschikbaar. In een latere fase volgen de lijnen voor ‘beurzen’ en ‘internationale reiskosten’ (deadline 15 oktober).
Vernieuwde beoordelingscommissie
De beoordelingscommissie staat in voor de advisering over de toekenning van werkingssubsidies aan werkplaatsen, circusateliers en circusgezelschappen, en over de toekenning van projectsubsidies voor creatie en spreiding van circuskunstproducties en voor festivals. Het betreft hier de subsidielijnen zoals bedoeld in de artikels 11 tot en met 15 van het Circusdecreet. Daarnaast is er een aparte commissie voor de beoordeling van het beleidsplan van Circuscentrum. Je vindt alle info hier.
Nog vragen?
>> Voor concrete vragen over het Circusdecreet neem je best contact op met het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk via Machteld De Smedt – T 02 553 41 94 of Lore Goovaerts – T 02 553 42 20.
>> Uiteraard kan je ook bij Circuscentrum terecht voor advies over je project. Neem contact op met iemand uit ons team en we helpen je met veel plezier verder.
Update 5 april 2019: Uitvoeringsbesluit principieel goedgekeurd
Het Vlaams Parlement nam op 20 februari 2019 het nieuwe Circusdecreet aan. Het werd op 1 maart 2019 bekrachtigd door de Vlaamse Regering. Het nieuwe decreet is een grote stap vooruit voor een sterk groeiend Vlaams circusveld. Een dossier indienen op basis van het nieuwe decreet kan pas voor het eerst in 2020, en dit voor projecten die starten in 2021. Voor projecten die starten in 2020 blijft het decreet van 2008 nog van toepassing.
Bij een decreet hoort ook een uitvoeringsbesluit met meer concrete bepalingen. Op 5 april 2019 werd het uitvoeringsbesluit een eerste keer principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de SARC en de Raad van State.
Update 20 februari 2019: nieuw Circusdecreet is een feit
Op 20 februari 2019 werd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement het nieuwe Circusdecreet unaniem goedgekeurd. Het decreet treedt in werking op 1 januari 2021. De uitvoeringsbesluiten zijn nog niet bekend.
Update 31 januari 2019: structurele subsidies voor gezelschappen toch mogelijk
Na enkele vergaderingen en een hoorzitting in de Parlementaire Commissie Cultuur met betrekking tot het circusbeleid, werden op donderdag 31 januari 2019 enkele amendementen unaniem goedgekeurd die het alsnog mogelijk maken voor circusgezelschappen om vanaf 2021 aanspraak te maken op structurele subsidies. In het ontwerpdecreet dat voorlag, was dit enkel voorzien voor werkplaatsen, circusateliers en Circuscentrum. Maar nu dus ook voor gezelschappen. Ook een algemene budgetverhoging voor de circuskunsten werd door alle partijen als noodzakelijk beschouwd. Het vernieuwde Circusdecreet is definitief goedgekeurd na de plenaire stemming in het Vlaams Parlement, eerste helft februari 2019.
>> Herbekijk de commissievergadering van 31/01 (met het indienen en integraal goedkeuren van enkele amendementen)
>> Herbekijk de hoorzitting van 24/01 (met Koen Allary, Gert Nulens, Matthias Vermael en Alexander Vantournhout als sprekers)
Update november 2018: ontwerpdecreet goedgekeurd door Vlaamse Regering
Het ontwerpdecreet streeft naar een geïntegreerd circusbeleid dat de volledige keten van circuseducatie, -creatie tot -presentatie omvat, zowel voor amateurs als voor professionals. Hierbij is het de bedoeling om versnippering te vermijden en een éénduidig en efficiënt ondersteuningsbeleid te ontwikkelen. Het heeft eveneens tot doel om de sector stimulansen te bieden tot verdere professionalisering en om nieuwe ontwikkelings- en profileringskansen te creëren. Hiervoor maakt het ontwerpdecreet structurele ondersteuning mogelijk door de introductie van circuswerkplaatsen, de inkanteling van de circusateliers en verduidelijking van de opdrachten van het Circuscentrum. Projectmatig maakt het ontwerpdecreet meerjarige ondersteuning mogelijk voor creatie en spreiding van circuskunstproducties en voor festivals. Individuele ontwikkeling van circuskunstenaars wordt via beurzen geregeld. Internationale spreiding van circusproducties wordt administratief vereenvoudigd.
>> Raadpleeg alle documenten m.b.t. het (voor)ontwerp van Circusdecreet hier
>> Hoe komt een decreet tot stand?
Foto (c) Geert Roels