De Vlaamse overheid geeft sinds enkele jaren sterke impulsen aan de creatie en verspreiding van de Vlaamse circuskunst. Belangrijkste factor hierin is de invoering van het Circusdecreet, met subsidiemogelijkheden voor circuskunstenaars, nomadische circussen, festivals en studenten. Vanaf 2021 treedt het nieuwe Circusdecreet in werking, waardoor ook circusateliers en circuswerkplaatsen aanspraak maken op subsidies.
Met de invoering van het Circusdecreet in 2008 werd de circuskunst voor het eerst structureel erkend door het beleid in Vlaanderen. Het betekende een zuurstofinjectie voor de ontwikkeling van de circussector. Voor de eerste maal was er een visie, een eigen budgetlijn en een duidelijk Vlaams subsidiekader voor circuskunsten.
Sinds maart 2019 is het Circusdecreet grondig gewijzigd. Het nieuwe decreet is een grote stap vooruit voor een sterk groeiend Vlaams circusveld. Opvallend in het nieuwe subsidiekader zijn de mogelijkheden tot structurele ondersteuning van circuswerkplaatsen, circusgezelschappen en circusateliers. Er blijft een werkingssubsidie voorzien voor een circuscentrum, met daaraan gekoppelde kerntaken ter ondersteuning van het circusveld. Het nieuwe decreet voorziet ook projectmatige ondersteuning voor creatie en spreiding, festivals, internationale reiskosten en ontwikkeling. Een dossier indienen op basis van het nieuwe decreet kon voor het eerst in 2020, voor projecten en initiatieven die starten vanaf 2021 en voor de structurele subsidies 2021-2024.
Het circusbeleid wordt uitgevoerd door het agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen. Voor informatie over het Circusdecreet en de subsidieregeling kan je terecht bij:
Machteld De Smedt
T +32 (0)2 553 41 94
machteld.desmedt[at]vlaanderen.be
https://www.vlaanderen.be/cjm/cjm/cjm/cjm/nl/cultuur/circus-vlaanderen
In een mooie, heldere en razend interessante publicatie houdt Circuscentrum het tienjarig bestaan van het Vlaamse Circusdecreet tegen het licht. Een veelzijdige blik op het verleden, heden en de toekomst van de circussector.
Door een belastingvrijstelling te bieden aan vennootschappen die investeren in een Europees audiovisueel of podiumwerk, wil deze fiscale maatregel het investeringsklimaat in de Belgische audiovisuele sector stimuleren. De tax shelter bestaat sinds 2003 voor de audiovisuele sector, en werd in 2016 uitgebreid naar de podiumkunsten. Ook circusproducties komen in aanmerking.
>> Alle info
De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen Vlaanderen. De verschillende prijzen die de Vlaamse Gemeenschap uitreikt, worden door de laureaten erg gewaardeerd. Het zijn kwaliteitslabels en de overheid wil daarmee blijk geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn het stimuli van de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. Aan alle prijzen hangt een bedrag van 10.000 euro vast. Sinds 2015 wordt de prijs ook uitgereikt voor circus. De eerste laureaat was Ell Circo d’ell Fuego.
>> Uitreiking Vlaamse Cultuurprijs voor Circus 2015: de foto’s, de speeches
>> Meer info over de Cultuurprijzen Vlaanderen vind je hier
Volledig los van het Circusdecreet, want federale materie: sinds 10 maart 2014 geldt in België een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Enkel de gedomesticeerde soorten en de papegaaiachtigen zijn nog toegelaten. Het KB over de circussen werd op 27 februari 2014 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Slechts een bepaald aantal dieren is nog toegelaten in circusvoorstellingen. Dit verbod op wilde dieren komt er na het advies van de Raad voor dierenwelzijn. Voor de Vlaamse circussen zijn de concrete gevolgen nihil, aangezien geen enkel circus uit Vlaanderen nog met wilde dieren werkte.
>> Download de wet
>> Meer info over nomadische circussen & gemeentes vind je hier