De meest opvallende lijn binnen het nieuwe Circusdecreet is de introductie van circuswerkplaatsen. Vier voormalige circusfestivals dienden een aanvraag in tot werkplaats, alle vier werden ze gehonoreerd. Wie zijn ze en wat zullen ze doen?
In een notendop
Circuswerkplaats Dommelhof bouwt verder op een lange traditie als Vlaamse en internationale creatieplek voor circus. Dommelhof biedt ook in de toekomst ruimte en tijd voor beginnende en ervaren circusartiesten die hun praktijk willen ontwikkelen of werken aan een nieuwe voorstelling. Het Dommelhof-pakket omvat: 5 repetitiezalen, catering-, verblijfs- en overnachtingsruimte, een technisch atelier. Dit bieden we aan in eigen beheer en compact op één site.
Voor welke artiesten en gezelschappen?
Circuswerkplaats Dommelhof ontvangt artiesten binnen het volledige spectrum van actueel circus: van beginnend talent tot ervaren artiest, binnen diverse disciplines, en met verschillende finaliteiten (ontwikkeling-experiment-creatie-adaptatie). Het transdisciplinaire of cross-over met andere kunstvormen en het specifiek locatiewerk blijft een aandachtspunt.
Welk soort ondersteuning?
In de eerste plaats worden langdurige trajecten opgezet met Vlaamse en internationale artiesten (o.a. There There Company, Un loup pour l’homme, Circus Ronaldo, Galapiat). Daarnaast bieden we jaarlijks een 15-tal residenties met volwaardige financiële, technische, artistieke en logistieke ondersteuning.
Bijkomende accenten
Er komt een grotere nadruk op ontwikkeling. Deze nieuwe doelstelling omvat zowel ontwikkeling van individuele kunstenaars als artistiek onderzoek dat betrekking heeft op het bredere circusveld. Daarnaast steunen we jong circustalent via een nieuwe samenwerking met twee internationale circusopleidingen (Fontys en Codarts). En we zetten in op de niet-professionele circusbeoefenaar via opleidingsweekends en ontmoetingsplatforms in samenwerking met Circuscentrum.
Presentatiemomenten
Dommelhof blijft haar grote festivals in Hasselt en in Dommelhof organiseren. Tientallen artiesten lieten ons weten dat Vlaanderen nood blijft hebben aan dergelijke internationale presentatieplatforms. Naast deze gekende festivals worden nieuwe presentatiemomenten georganiseerd op diverse locaties in Limburg én wordt een extra alternatief presentatieproject georganiseerd onder curatorschap van een circusmaker. Uiteraard zal in de werkplaats ook geregeld work-in-progress te bewonderen zijn.
www.dommelhof.be
In een notendop
Miramiro wordt een creatieve vrijplaats waar het verlangen van artiesten om te creëren, te experimenteren en te verdiepen de drijfveer is. We willen niet louter faciliteren maar echte partnerships aangaan. Daarbij biedt de stedelijke omgeving van Gent een inspirerende context die uitdaagt om buiten de lijntjes te kleuren. Ontmoetingen tussen mensen en een organisch netwerk van samenwerkingen zullen voor kruisverbanden zorgen en uitwisseling van kennis en expertise stimuleren.
Voor welke artiesten en gezelschappen?
In de eerste plaats professionele artiesten en makers met een liefde voor hedendaags circus, maar we willen ook semiprofessionelen en amateurs doorgroeikansen bieden in samenwerking met Circusplaneet. Ondersteuning aan buitenlandse artiesten zal kunnen binnen een kader van netwerking en uitwisseling. Er zijn geen aanvraagprocedures of deadlines, artiesten zijn altijd welkom om langs te komen voor een babbel. Miramiro wil werken op basis van vertrouwen en dialoog.
Welk soort ondersteuning?
Omdat iedereen en elk project anders is, willen we professionele ondersteuning op maat aanbieden voor het gehele artistieke proces: het aanbieden van ruimte voor creatie en experiment, artistieke, productionele en financiële ondersteuning, verblijf, organisatie van toonmomenten met professioneel georganiseerde feedback, … Er worden ook lange-termijntrajecten opgestart om te experimenteren met het verduurzamen van ondersteuning.
Bijkomende accenten
We willen graag onze liefde en expertise om te werken in de publieke ruimte en op locatie delen. Daarom willen we een (niet-exclusieve) focus leggen op werk dat de theatermuren wil slopen – letterlijk, maar ook figuurlijk – en werk waarbij publiek niet louter passieve toeschouwer is. Naast een plek om te werken willen we dat het ook een plek wordt waar artiesten elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten, want we zijn ervan overtuigd dat de magie zich in die schemerzone bevindt.
Presentatiemomenten
Toonmomenten worden georganiseerd op vraag van de artiesten. We blijven in juli een circusfestival organiseren. Daar worden creaties uit de werkplaats gepresenteerd, met het oog op verdere spreiding, maar er zal ook een gecureerd programma zijn waarvoor we co-curatorschap aangaan met artiesten of gezelschappen.
www.miramiro.be
In een notendop
PERPLX profileert zich als een autonome vzw die als werkplaats aan ontluikende circusmakers een dynamisch inspirerende vrijplaats aanbiedt en een huis van vertrouwen wil zijn voor professionele circusartiesten. In die vrijplaats ontwikkelen we samen trajecten – ook internationaal – van labo en creatie via residenties en coproducties over presentatie. Het is voor ons belangrijk dat we met artiesten een parcours kunnen aflopen, een relatie kunnen opbouwen.
Voor welke artiesten en gezelschappen?
PERPLX richt zich vooral tot artiesten/circusmakers – in welke fase ook van hun professionele carrière – die nog niet klaar zijn voor een structurele erkenning. Het gaat in de eerste plaats over jonge professionele circusauteurs, makers die origineel, authentiek en hedendaags willen omgaan met wat circus is. De circusartiest staat centraal, eerder dan de circustechniek. Het gaat ook over de (meer) gevestigde namen die altijd in de schoot van PERPLX terecht kunnen voor een goed gesprek en coaching, voor reflectie, raad en onze contacten. PERPLX wil artiesten steunen die ook onze menselijke waarden zoals respect, vrouwenrechten, antiracisme, … delen. Omdat juist deze relatie belangrijk is, werkt PERPLX niet met een open call. Iedereen kan zich aanmelden bij [email protected] en [email protected] voor een intakegesprek over een nieuwe creatie, artiesten worden door PERPLX ook actief aangesproken.
Welk soort ondersteuning?
De ondersteuning van PERPLX kan, is en zal zeer divers zijn, telkens op maat van de individuele vraag van artiesten. Het gaat over residenties voor labo en creatie, coproductie, presentatie, tips & tricks en contacten voor (inter)nationale spreiding, … PERPLX beschikt via samenwerking over een uniek scala aan creatiestudio’s en -zalen die telkens kunnen ingezet worden voor het specifieke moment van een creatie. Een eerste brainstorm rond de tafel kan, een studio voor artistiek onderzoek kan, een uitgeruste theaterzaal voor het maken van een lichtplan kan, …
Bijkomende accenten
Naast de vrij intense relatie die PERPLX wil beleven met haar artiesten, hebben we ook enkele accenten die we aanbieden. PERPLX heeft de groep PERPLXERS opgericht, een kerngroep van medeplichtigen die op vraag van artiesten kunnen uitgenodigd worden voor toonmomenten, nieuw materiaal en een doorloop, bijvoorbeeld. Deze groep treedt dan op een respectvolle manier in dialoog met de artiesten. PERPLX biedt bovendien ook de mogelijkheid tot videocaptatie en eventueel tot het maken van een kwaliteitsvolle trailer.
Presentatiemomenten
PERPLX zet in op verschillende presentatiemomenten tijdens een cultureel jaar. Het is de bedoeling eind juni en/of begin oktober telkens een Vitrine PERPLX te organiseren met een bundeling van voorstellingen, toonmomenten en een sectormoment. Ook zullen er presentaties als de SOIREE PERPLX georganiseerd worden in samenwerking met Schouwburg Kortrijk en Cultuurcentrum Brugge.
www.perplx.be
In een notendop
CIRKLABO is een nieuwe artist-centered werkplaats in Leuven, waar de ontwikkeling van de circuskunsten centraal staat. Niet-productiegericht experiment, uitwisseling en praktijkreflectie vormen de basispijlers van deze ruimtelijk meerpotige werkplaats (met verschillende ruimtes in de regio van Leuven), waar jaarlijks ook het festival CIRKL uit voortvloeit. CIRKLABO is een deelwerking van het Leuvense cultuurcentrum 30CC en wordt inhoudelijk aangestuurd door een artistieke adviesraad die voor 1/3 uit circusartiesten bestaat, aangevuld met vertegenwoordigers uit het culturele, maatschappelijke en educatieve veld.
Voor welke artiesten en gezelschappen?
Elk najaar lanceert CIRKLABO een open call. Enkele voorbeelden van gezelschappen die ondersteuning zullen krijgen: There There Company, Be Flat, Side-Show, Joren De Cooman, Double Take Cinematic Circus, Cie Balltazar, Jesse Huygh, Cie Sans Soucis, Familiar Faces, Hendrik Van Maele, Cie Charlie, Sinking Sideways, Lola Ruiz, Knot on Hands.
Soort ondersteuning en accenten
CIRKLABO biedt residenties aan, witruimte (voor jonge artiesten) en coproducties. Inspelend op ontwikkelingen binnen het circusveld, Leuven en de maatschappij, is CIRKLABO een laboratorium en matchmaker voor de artistieke verdieping van de circuskunst, voornamelijk rond de thema’s interdisciplinariteit binnen en buiten de kunsten, nieuwstedelijkheid en digitale technologie. CIRKLABO ondersteunt via de witruimte jonge, startende circusartiesten die ongedwongen zonder resultaatsverbintenis kunnen experimenteren.
Presentatiemomenten
CIRKLABO blijft instaan voor de programmatie van het Leuvense circusfestival CIRKL, de komst van deze werkplaats gaat de komende jaren ook meer en meer zichtbaar worden tijdens dit festival. Daarnaast zullen we bovenop de reguliere programmatie van 30CC inzetten op het presenteren van jong nieuw werk tijdens verschillende presentatiemomenten gedurende het jaar: Cirque Composé (februari), CIRKL (mei), Rode Hond (oktober) en Winters circus (december).
www.30cc.be/cirklabo
Dit artikel verscheen in Circusmagazine #65 (december 2020) // Auteur: Maarten Verhelst // Voor overname: contacteer info[at]circuscentrum.be