>> Dit artikel verscheen in CircusMagazine #31 (juni 2012). Voor overname: contacteer maarten[at]circuscentrum.be.
In ‘Caffè Ripopolo’ beginnen de staljongens Giancarlo en Gabriele een eigen zaakje naast hun circus. Als volleerde Barista’s gaan ze aan de slag in hun koffiebar. Maar zijn ze wel commercieel genoeg om te slagen in hun opzet? Tot zover het concept van de nieuwste voorstelling van Circo Ripopolo. Makers Ief Gilis en Stef Geers gunden CircusMagazine een blik achter de schermen.
Ief Gilis: “Voor ons is er een natuurlijke link tussen de Italiaanse Caffettiera en Circo Ripopolo. Het ontwerp van zo’n Caffettiera is ingenieus-eenvoudig, en laat dat ook een beetje ons handelsmerk zijn. Daar is de idee ontstaan om ermee aan de slag te gaan.”
“Tijdens Wintervuur in januari hebben we een proefbouw gemaakt en zijn we snel tot de conclusie gekomen dat we te veel een toffe koffiebar aan het bouwen waren. Op een week tijd hebben we daar enorm veel ervaring opgedaan en de vorm van de voorstelling is er een volledig andere richting uitgegaan. Het zal nu een combinatie worden van een installatie met live-momenten. De bar op zich is opnieuw zoals Circo Ripopolo in het verleden was: klein, bric-à-brac en charmant. De Koffiemachine (of althans de ziel daarvan) is dan weer gigantisch en bevat een eigen Ripopolo-wereld waarin de twee Barista’s het liefst van al vertoeven.”
“De toeschouwers kunnen een kleine blik in deze wereld werpen en mee genieten van het koffie-Circus, want voor Giancarlo en Gabriele kan zowel koffie, melk als suiker spannend, humoristisch, gevaarlijk, ontroerend, … zijn.”