>> Dit artikel verscheen in CircusMagazine #33 (december 2012). Voor overname artikel: contacteer maarten[at]circuscentrum.be.
>> Auteur: Bauke Lievens
In Dommelhof (Neerpelt) vond van 12 tot 16 november 2012 de officiële selectie plaats van CircusNext, een Europees netwerk van partners dat aanstormend circustalent wil ondersteunen. CircusNext is de nieuwe naam van wat vroeger Jeunes Talents Cirque Europe, of kortweg JTCE, heette.
Wat er veranderd is behalve de naam, hoor ik u vragen. Daar waar JTCE een tweejaarlijkse selectie hield, kiest CircusNext voor een jaarlijkse editie. De organisatoren hopen zo onder andere beter te kunnen aansluiten op het creatieritme van de artiesten. Als gevolg van die beslissing worden er elk jaar slechts vijf laureaten geselecteerd, in plaats van zes à tien projecten, zoals de voorbije jaren het geval was. De procedure is ook iets overzichtelijker geworden, van een call for applications (126 inzendingen!!), een selectie op basis van het dossier (longlist van 12 kandidaten), over de eigenlijke selectie van de vijf laureaten zoals die onlangs werd georganiseerd door het Circuscentrum en Dommelhof-Theater op de Markt in Neerpelt. Laureaat zijn van CircusNext betekent een residentie van een maand bij één van de Europese partners van het project, een klein financieel duwtje in de rug en, als kers op de taart, een presentatie van een fragment van 20 minuten van je voorstelling voor een zorgvuldig geselecteerd publiek van Europese coproducenten en programmatoren.
En veel aanstormend en internationaal circustalent is er zeker onder de vijf laureaten. Zo is er Cie Nuua, een Fins-Braziliaans duo dat een visueel aantrekkelijke voorstelling maakt met, jawel… ballonnen! Hun voorstelling heet ‘Lento’, wat zowel ‘traag’ betekent in het Portuguees als ‘vliegen’ in het Fins (lentää). De artiesten zijn afgestudeerd aan ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque, Brussel) of Fratellini (FR). Ook het mannelijke trio Sisters Company werd geselecteerd met hun voorstelling ‘Clockwork’, een avontuurlijke verkenning van de Chinese mast. Sisters Company werd opgericht door een Fransman, een Spanjaard en een Deen die elkaar ontmoetten tijdens hun opleiding aan DOCH (Dans och Cirkushögskolan, Stockholm).
Een verrassende laureate is Iona Kewney (UK). Verassend omdat Kewney niet meer zo heel jong is, terwijl er in het verleden toch vooral werd uitgekeken naar jong circustalent. Maar met de naamsverandering van JTCE naar CircusNext wordt er duidelijk ingezet op auteurschap als een van de voornaamste criteria voor selectie. Zo profileert CircusNext zich als een ‘support scheme for the next generation of circus authors’ en gaat het niet meer per se voor het ‘jeunes’ uit Jeunes Talents Cirque Europe. Een tweede reden waarom de selectie van Iona Kewney toch wel vrij ongewoon is, is het artistieke verleden van deze kunstenares. Kewney heeft immers geen specifieke circusachtergrond, maar danste jarenlang bij les ballets C de la B. Haar eigen werk is duidelijk beïnvloed door de jarenlange ervaring bij de Gentse choreograaf Alain Platel, in de zin dat het net als Platels werk op zoek gaat naar de emotionaliteit die ontstaat uit een veeleisende lichamelijkheid. In haar eerste eigen creatie verkent Kewney zowel evenwicht als contorsie, in een combinatie met jongleren en live muziek.
Verder werd ook het Frans-Israëlische clownsduo La boca abierta geselecteerd. La boca abierta werd opgericht door twee vrouwelijke clowns, respectievelijk een autodidacte en een oud-studente van CNAC (Centre National des Arts du Cirque, Parijs). In hun voorstelling ‘Une aventure’ zullen beide vrouwen ook zingen en accordeon spelen. Als laatste laureaat selecteerde de internationale jury van CircusNext het Spaans-Frans-Italiaanse trio Oktobre, een soort van cirque noir waarin magie, contorsie en trapeze het fantastische excuus vormen voor een absurde verkenning van de duistere, kleine kantjes van de mens. De jonge artiesten van Oktobre ontmoetten elkaar in Le Lido (Toulouse) en laten zich voor hun eerste creatie bijstaan door Florent Bergal, die onder andere meedanste in ‘Cooperatzia: Le Chemin’ van het Franse circuscollectief Le G. Bistaki.
Na het zeer gesmaakte werk van eerdere laureaten zoals Race Horse Company (2010), Ivan Mosjoukine (2010), Cie Un Loup pour l’homme (2006) en Cridacompany (2006), ziet het ernaar uit dat er het komende jaar weer veel moois en fris te verwachten valt. Uitkijken naar dat ‘jong’ talent dus!